top of page

Kur'an-ı Kerimi Anlamak - 1.Giriş

Merhaba. Kur'an-ı Kerimi Anlamak başlığı ile yola çıkıyorum. Doğduğumuz topraklar gereği ailem Trabzonsporlu olduğu için Trabzonspor taraftarı olduğum gibi ailem müslüman olduğu için ben de müslümanım. Şu anda 30 yaşındayım(21.01.2024 tarihinde bu yazıya başladım) ve çok uzun süredir aklımda olan sorulara yanıt ararken birçok müslüman gibi bazıları beni tatmin etti bazı cevaplar tatmin etmedi. Yapım gereği araştırmayı, birşeyleri gelişi güzel okumak yerine nedenlerine inmeyi çok seviyorum. Bu islami sorularımın da cevapları Kur'an-ı Kerimde olmalıydı. Ya da bu Kur'an-ı Kerim nedir? Ne yazıyor? Ne ifade ediyor? Allah bize aslında ne anlatıyor? Ailemden ve çevremden duyduklarım ne kadar doğru? Ne kadar gerçek gibi soruların ardına bir Kur'an-ı Kerimin Türkçe meailini alıp okumaya başlamaya karar verdim. Çok uzun zamandır aklımda olan bu konuyu neden şimdi başlıyorum? Çünkü büyük bir kaza atlattım ve içerisinden çok şükür sağ çıktım. Bu gerçekleri, içimdeki sorulara yanıt bulamadan veya yakınlaşmadan ölmek beni tedirgin/rahatsız etti. Artık ertelemek yerine bunu tamamen dibine kadar inmeye karar verdim. Bloğumda da bunları yazmaya karar verdim. Belki kafamdakileri düşünen insanlar vardır, konuşamayan, soramayan, sorularına garip cevaplar alıp bastırılan vb. Burada Kur'an-ı Kerimde ne anlatıyor ve benim takıldığım sorulara bakalım yanıt bulabilecek miyiz? Okuduktan sonra ne anlamlar çıkaracağız? Herkesin dediği gibi dinden mi çıkacağız :) Bakalım ne olacak. Ama şuna çok net inanıyorum ki, doğrusu araştırmak. Bir amaç uğruna değil(Allah'tan uzaklaşmak veya yakınlaşmak) gerçekler uğruna okuyup araştırma yaparsak, kendi aklımızla gerçekleri belli bir yere kadar görebiliyor olmamız gerek. Sonuçta Kur'an-ı Kerimi okuyunca her eğitim seviyesindeki insan okuyunca, bir mantığa oturtup ona inanmaya başlaması gerek. Aksi takdirde anlaşılamayacak seviyedeyse nasıl inansınlar ki? Bundan dolayı ileri seviye anlayamasakta Allaha inanacak kadar inandırmalı.


Bu arada şimdiden söyleyeyim, şu anda müslümanım. Allah'a kesinlikle inanıyorum. Ara ara namaz kılıyorum, insanlara yardım ediyorum, dinimizin gerekliliklerini klasik bir müslüman seviyesinde yapmaya gayret ediyorum.


Dediğim gibi, bir amaç uğruna bu araştırmaya girmiyorum. Gerçekleri görmek için giriyorum. Benim düşünceme göre şöyle olması gerekiyor. Müslüman olmayan birisi, Allah'a inanmayan birisi ilk önce Kur'an-ı Kerimi okuyacak ve diyecek ki "Haaaaa!". Sonra Kur'an-ı Kerimde geçmeyen ama yapılması gereken uyulması gereken kurallara/davranışlara sonra bakacak. Lakin önce Kur'an-ı Kerimin herhangi zeka seviyesinde olan birinin okuyunca anlayabilmesi gerekir. Siz bugün anlaşılmayan yazılım kitabını alsanız onu öğrenebilir misiniz? Anlamadığınız bir psikoloji kitabı matematik kitabı... Önce bir "Haaaa!" dedirtmek gerekir. Sonra ise dediğim gibi detaylara geçilir. Bundan dolayı Kur'an-ı Kerim ne diyoru bu yüzden çok merak ediyorum. Okuduktan sonra tabi ki bu sefer sorularımı sormaya, bulduğum yanıtları buraya yazmaya çalışacağım. Belki bu yazıyı birileri okur ve birlikte bir arayışa/cevap bulmaya çıkarız.


Allah sonumuzu hayır eylesin :)



Kur'an-ı Kerimi Anlamak
Kur'an-ı Kerim Meali için okuduğum eser budur

bottom of page